Erkekte meme büyümesi nedenleri

Erkeklerde meme büyümesinin birçok sebebi olmakla beraber, en sık sebepler hormonal değişiklikler ve genetik yatkınlıktır. Belli ilaçların ve steroid gibi takviyelerin kullanılması, bazı sistemik hastalıklar ve aşırı kilo alımı erkeklerde meme büyümesine sebep olur.

Jinekomasti belirtileri nelerdir?

Erkeklerin en sık dile getirdikleri şikayet kadınsı görünümde bir meme yapısına sahip olmalarıdır. Bazı hastalar ise memenin şeklinin giysilerinden belli olmasından şikayetçi olurlar.

Jinekomasti ergenlik dönemi ile belirmeye başlar. Ergenlik sonrası gelişen, özellikle hızlı ve asimetrik büyümelerin altta yatan nedeni araştırılmalıdır. Memede ele gelen kitlelerin mutlaka görüntüleme yöntemleri ve gerekirse biyopsi ile değerlendirilmesi gerekmektedir.

Op. Dr. Işıl Akgün Demir
– Hakkında –

Op. Dr. Işıl Akgün Demir - Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

Jinekomasti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Jinekomasti tedavisini kim yapar?

Jinekomasti ameliyatları plastik cerrahi hekimi tarafından yapılmalıdır.

Jinekomasti bir hastalık mıdır? Ameliyat zorunlu mudur?

Jinekomasti bir hastalık değildir. Ancak meme dokusunun içerisinde herhangi bir kitlenin varlığı açısından mutlaka fizik muayene yapılmalıdır. Kişinin jinekomastiye yol açacak bir hastalığı veya ilaç kullanımı varsa, önce bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Buna rağmen şikayeti devam ederse hasta opere olabilir. Kilolu hastalarda öncelikle spor ve diyet uygulanmalıdır.

Jinekomasti ameliyat yaşı

Ameliyatın ergenlik sonrası dönemde yapılması önerilir.

Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır?

Jinekomasti ameliyatları liposuction, kesili yöntem veya bu ikisinin kombinasyonu ile yapılabilir. Liposuction yardımıyla meme bölgesindeki fazlalık ciddi oranda azaltılır; ancak meme başının hemen altındaki yoğun meme bezi dokularının, meme başının hemen altında yapılan yarım daire şeklindeki bir kesiden girilerek çıkartılması daha güzel bir sonuç verir. Cilt fazlalığı durumuna göre meme başı çevresinden halka şeklinde cilt çıkartılabilir, ileri derece fazlalık olması durumunda izli yöntemlerin tartışılması gerekir.

Jinekomasti ameliyatı ne kadar sürer?

Teknik seçimine göre ameliyat süresi 1-2 saat arası değişmektedir.

Jinekomasti ameliyatının risk ve komplikasyonları

Her cerrahi işlem sonrası olabileceği gibi kanama, enfeksiyon, yara yeri iyileşme problemleri görülebilir. Meme başında his kaybı ameliyat sonrası gelişir ve zamanla eskisine döner. Nadiren kalıcı meme ucu hissizliği bildirilmiştir. Ameliyat sonrası ödemlerin azalmasıyla düzensizlikler, yapışıklıklar, meme başında veya göğüs bölgesinde çekintiler veya çökmeler görülebilir. Ciddi miktarda kilo alımlarında tekrar jinekomasti görüntüsü oluşabilir. Yara izleri kabarık iyileşebilir.

Jinekomasti sonrası korse kullanımı

Ameliyat sonrası yaklaşık 1 ay boyunca korse kullanılır. Bu sürenin sonunda sadece geceleri olmak üzere 2 hafta daha korse kullanımı önerilir.

Jinekomasti ameliyatsız tedavi edilebilir mi?

Jinekomastinin belirlenmiş bir nedeni var ise buna yönelik bir tedavi düzenlenerek hastanın jinekomasti durumu takip edilebilir. Son dönemde hormonal tedavi yöntemlerinden bahsedilmektedir; ancak tedaviye uygunluk açısından endokrin hastalıkları uzmanı görüşü alınmalıdır. Çok küçük bir grup bu tip tedavilerden fayda görmektedir. Jinekomasti şikayeti olan kişilerin çoğu bu sorunu ameliyat olarak çözmektedir.

Jinekomasti meme kanserine neden olur mu?

Jinekomasti erkek meme büyümesi için genel yapılan bir adlandırmadır. Jinekomasti meme kanserine neden olmaz; ancak meme içerisinde kanserli bir kitle varsa jinekomasti nedeniyle büyümüş bir memede fark edilmeyebilir.

Ameliyattan sonra ağrı ve morarma olur mu?

Ameliyattan sonra ağrı ve morarma görülmesi son derece doğaldır. Göğüs bölgesinde yanma hissi olabilir. Tek taraflı şiddetli ağrı ve morarmaların içerideki kan birikiminin (hematom) göstergesi olabileceğini akılda tutmak gerekir.

Ameliyat sonrası iz kalır mı?

Sadece liposuction yapılması durumunda ufak giriş noktalarına dair çizik şeklinde izler kalmaktadır. Daha fazla doku çıkarılması gereken durumlarda meme başının hemen altında yarım daire şeklinde iz olur, bu iz iyi iyileştiği takdirde tam renk geçisi bölgesinde olduğu için az dikkat çeker. Cilt çıkarılması gereken durumlarda cildin çıkarıldığı yerlerde ek izleriniz olacaktır.

Ameliyat sonrası spor

Hafif tempolu yürüyüşlere ameliyat sonrası kendinizi hazır hissettiğiniz zaman başlayabilirsiniz. 1. ayın sonunda ağır kaldırma hariç neredeyse tüm fiziksel aktivitelerinizi yapabilirsiniz. 6. hafta itibariyle tüm egzersizlere başlayabilirsiniz. Her aşamada vücudunuzu dinleyin ve sizi zorlayan ve size rahatsızlık veren hareketlerden süreden bağımsız olarak kaçının.

Ameliyat sonrası cinsel hayat

Cinsel hayata dönüş süresi fiziksel aktivitelere dönüş süresiyle aynı düşünülmelidir.

Ameliyat sonrası sigara içimi

İyileşme döneminde ameliyatını kalitesini bozan en önemli unsurlardan biri de sigaradır. Sigara kullanımı nedeniyle bozulmuş kan dolaşımı yara iyileşme problemlerine, enfeksiyonlara ve yara izi kalitesinin kötüleşmesine yol açar. İdeal olarak ameliyattan önceki ve sonraki 3 hafta boyunca sigara içilmemelidir.

Ameliyat sonrası yolculuk

Ameliyat sonrasında takip gerektiren bir durumunuz olmaması halinde seyahat etmenizde herhangi bir sakınca yoktur.

Sorunuzun Yanıtını Bulamadınız mı? O zaman bize sorun!

    © Telif Hakkı - Op. Dr. Işıl Akgün Demir - Plastik, Estetik ve Rekonstürktif Cerrahi Uzmanı 2022 - Bu web sitesinde kullanılan tüm metinler Op. Dr. Işıl Akgün Demir'e aittir. Web sitesinde kullanılan görseller lisanslıdır. İzinsiz veya kaynak göstermeden başka yerlerde kullanılamaz. ÖNEMLİ: Bu web sitesindeki içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Doktor kontrolünün ve/veya muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Op. Dr. Işıl Akgün Demir sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.
    Web Tasarım: Simple